Sådan giver du korrekt tegngivning i rundkørsler

Vi giver her svar på hvordan du giver korrekt tegngivning i rundkørsler. Vi hjælper dig med at få et overblik og til at forstå, hvornår og hvorfor du skal bruge dit blinklys – så du kan føle dig mere tryg og sikker når du skal gennemkøre en rundkørsel.

Hvis du skal køre ud ad den 1. vej

Hvis du skal ud ad den 1. vej i en rundkørsel – skal du allerede inden du holder tilbage ved vigelinjen (også kaldet hajtænder), orientere dig om den øvrige trafik i og uden for rundkørslen og blinke til højre. Denne manøvre svarer nemlig til at du skal foretage et højresving.

Hvis du skal køre fra på 2., 3., 4., 5. … vej

Såfremt du skal ud ad en af de andre veje i rundkørslen – skal du give tegn med dit blinklys, så snart du har passeret vejen før den vej du skal ud ad. Ved at give korrekt tegngivning ved de andre trafikanter, at du er på vej til at forlade rundkørslen. Hvis der eksempelvis holder en bil ved vigelinjen ved 4. vej – og du er på vej til at køre ud ved 4. vej, skal du benytte blinklyset så snart du har passeret 3. vej. I dette tilfælde kan bilen ved vigelinjen – såfremt der ikke er andre trafikanter, cyklister eller fodgængere – nu køre ind i rundkørslen. Dertil er det vigtigt at du først slukker dit blinklys når du har forladt rundkørslen helt.

Når du er i rundkørslen

Såfremt du befinder dig i en stor rundkørsel med mange udkørsler – kan du, hvis det giver mening, blinke til venstre, indtil du skal ud ad vejen til højre – hvor du så skal orientere den øvrige trafik og benytte blinklyset til højre. 
Dog vil vi gerne pointere at det ikke er lovpligtigt at blinke til venstre når man befinder sig i en rundkørsel – men i nogle tilfælde kan det være en måde at øge trafiksikkerheden – når du viser at du har i sinde at blive i rundkørslen lidt endnu. Men! er du f.eks. usikker på hvornår du skal forlade rundkørslen – er dette altså ikke lovpligtigt – og derfor skal du kun blinke til venstre såfremt det kan orientere, vejlede og hjælpe den øvrige trafik.

Hvis rundkørslen har mere end et spor

Hvis du er kørt ind i en rundkørsel – og rundkørslen er tosporet – skal du altid benytte højre spor, såfremt du skal ud ad den 1. vej. Hvis du skal ud ad en af de andre veje, skal du bruge den vognbane med bedst plads, og så er det en god idé at benytte tegngivning når du skifter spor i rundkørslen – da dette er en god måde at orientere de andre trafikanter om dine intentioner.